Landlust paarden

Gelderse en rijpaarden

 

Inmiddels fokken Teus en ik al jarenlang voornamelijk en met veel plezier KWPN-rijpaarden, maar we zijn begonnen met een Gelderse merrie. Nog steeds gaat ons hart stiekem uit naar deze veelzijdige representanten van de kleinste fokrichting binnen het KWPN en hebben we een lichte voorkeur overgehouden aan vrolijke vossen met het nodige wit!

DSC07075

Opvallende kenmerken van een Gelders Paard zijn voor ons: een eerlijk en nuchter karakter; iedereen moet er mee overweg kunnen. Dan blijheid en looplust; met elastiek en rek in het lijf en een mooi front. Ruime bewegingen en een stevig fundament en natuurlijk een aansprekend hoofd. Overigens willen we de meeste van deze kenmerken niet alleen graag bij een Gelders paard zien, maar liefst ook bij een rijpaard!

 

Gelders of niet, in de fokkerij proberen we een eigen koers aan te houden en natuurlijk hebben we al de nodige foute keuzes gemaakt, maar daar hebben we weer van geleerd. Ons grote voorbeeld is de overleden Huib van Helvoirt, een man met een geheel eigen visie op fokkerij, wiens eigenzinnige keuzes van enorme invloed zijn geweest op de fokkerij van de hedendaagse dressuurpaarden. Natuurlijk komt onze fokkerij nog niet in de buurt van die van Huib van Helvoirt, maar in 2006 zijn we wel Fokker van het Jaar geweest voor de richting Gelders Paard van het KWPN, een geweldige belevenis!

De liefde voor een paard zat er bij Teus van jongs af aan in. Hij was in zijn jeugd weliswaar niet actief betrokken bij de sport of fokkerij, maar keek altijd al heel graag naar een mooi paard. Voor het werk op zijn destijds kleinschalige boerderij gebruikte hij wel een pony, Troelie. Waren de werkzaamheden te zwaar voor haar, dan leende hij een paard van zijn oom of van de buren. Wat mij betreft, op mijn zevende jaar klauterde ik voor het eerst op een pony en dat was het begin van een langdurige liefde voor de edele viervoeters. Toen ik jaren later een relatie kreeg met Teus mocht ik mijn paard bij hem in de wei en op stal zetten. Nu verdenk ik hem ervan dat het wel een erg makkelijke manier was om mij zoveel mogelijk te zien, maar toen was ik er natuurlijk heel blij mee! Dat paard was overigens een Frostwind-dochter, een enorme miskoop. Ze weefde heel erg, liet zich slecht pakken uit de stal of wei en onder het zadel maakte ze regelmatig een forse handstand. Redenen genoeg om haar snel weer te verkopen.

Toen Teus en ik net getrouwd waren, hebben we voor het eerst samen een paard gekocht, Volande. Zij was een tweejarige dochter van Prins Oregon uit de Gelderse merrie Olande van Irak x Zodiac. Ze is zadelmak gemaakt als driejarige. Teus hield haar vast en ik klom erop; twee rondjes over het erf en vervolgens de straat zonder zadel en met slechts een halster om de straat uit, op weg naar huis. Kortom: een superbraaf paard dus! Na het zadelmak maken van Volande raakte ik al snel, en meerdere keren achter elkaar zwanger, dus van rijden kwam niet zo heel veel meer. We hebben ook Volande ingezet voor de fokkerij en zij kreeg in totaal zeven veulens.Haar in 1989 geboren zoon, Hilmar (v.Goudsmid) was ons eerste fokproduct dat het tot Z niveau heeft gebracht. Op jonge leeftijd werd hij al uitgebracht in het Z-dressuur en M-springen. Onder een andere ruiter heeft hij in België zelfs nationale parcoursen gesprongen.

Dochters, de prestatie keurmerrie Fleur (v.Goudsmid) en haar halfzus de prestatie preferente keur sportmerrie Leonora LL (v.Elegant) volgden Volande op als fokmerrie.Naast deze twee merries heeft Volande onder meer nog nakomelingen van de hengst Elegant gegeven. De eerste, Koen werd als volwassen ruin gebruikt als recreatiepaard, de laatste is als veulen overleden aan een salmonella-infectie. Haar Triomfator-zoon, Cupido is als veulen verkocht en haar dochter Dominique (v.Vosmaer) verhuisde als driejarige merrie naar een andere eigenaar.