Fleur

Fleur en haar nakomelingen

Foto’s: Fleur in het voorjaar van 2006

Het derde veulen van Volande was Fleur. Deze in 1987 geboren dochter van keurhengst Goudsmid verdiende bij leven de predikaten keur en prestatie. Als driejarige werd ze aangeboden op de keuring. Op de Nationale Dag voor het Gelders Paard in Hengelo voerde Fleur haar groep aan en behaalde ze het sterpredicaat. Fleur volgde samen met halfzus Leonora haar moeder op als fokmerrie. Ze kreeg in totaal zes veulentjes, alvorens ze op vijfentwintigjarige leeftijd overleed.

Foto: Fleur en Bicolore

Haar eerste veulen van Fleur was Julia, een dochter van Elegant. Deze stermerrie werd als jong paard verkocht aan de familie Van der Scheur in Elst. Daar werd ze recreatief bereden en ingezet als fokmerrie. Meerdere van Julia’s veulens hebben meegelopen in de finale van de Nationale Veulenkeuring. Hier aan haar zijde Eva. Eenmaal volwassen kreeg deze merrie regelmatig een uitnodiging voor deelname aan de finale Gelders Paard op de NMK

Foto: Julia en Eva

Julia’s broer Leonard is als vierjarige verkocht als menpaard en helaas hebben wij nooit meer iets over hem kunnen terugvinden. In 1995 schonk Fleur het leven aan een dochter van Landwind IIB. Zij werd een paar dagen na de grote brand op Landlust geboren. Daarom kreeg zij de naam, New Hope. Met New Hope heeft Laurie succesvol Z1-dressuur gestart en was Z-springen startgerechtigd.

 

Foto: New Hope

Na New Hope, die werd verkocht om in de springsport te worden uitgebracht, volgde Walser-dochter Orchidee van Landlust. Stamboekmerrie Orchidee werd eerst door Chantal gereden en later door Laurie tot in het Z1-dressuur, waardoor ze het predikaat sport draagt. Zij heeft twee veulens gekregen op Landlust, de inmiddels naar de familie Van Breemen in Capelle aan de IJssel verkochte Amaryllis LL (v.Wolfgang) en de eveneens van eigenaar veranderde Ben R (v.Koss). De laatste is helaas spoorloos. Na deze twee veulens, die beide wat aan de kleine kant waren, is Orchidee eveneens verkocht en staat bij de familie Jongbloed, die nog steeds veel plezier aan haar beleeft.

Foto: Orchidee LL

Foto: Amaryllis LL

Foto: Ben R

Petunia is een volle zus van Orchidee en het vijfde veulen van Fleur.Zij is echt een toppaard qua karakter; vrolijk, werklustig en slim! Petunia liep op haar vijfde al Z2- dressuur met de toen pas vijftienjarige Laurie in het zadel. Toen dit duo ruim dertig winstpunten in de Z2 had, werd er wel gedacht aan een overstap naar het ZZ-licht, maar hiervoor miste de merrie in onze optiek toch net het laatste stukje kwaliteit. Overigens mocht deze veelzijdige merrie ook nog M-springen.

Foto: Petunia LL

Senecio van Landlust is het laatste veulen van Fleur. Hierna wilde ze niet meer drachtig worden. Hij is een zoon van Laurentz en inmiddels heeft hij de beroemde Gelderse veelzijdigheid al goed bewezen, want hij is Z2-dressuur en L-springen en -samengesteld.

Foto: Senecio LL

Fleur betekent overigens bloem in het Frans en daarom hebben de meeste van haar kinderen bloemennamen. Dit wordt doorgezet in de nafok van haar dochters, maar dan wel alleen bij de merrieveulens, omdat bloemennamen voor een hengstveulen best heel lastig te bedenken zijn!