Boerderij Landlust

Boerderij Landlust dateert uit het jaar 1882 en is dus al behoorlijk op leeftijd. Teus en ik zijn in 1986 geëmigreerd van Maurik naar Zoelen. De bij de boerderij behorende ligboxenstal was al een behoorlijke verbetering op het vorige bedrijf, want daar stonden de koeien op stand en moest er dagelijks gemest worden. Ik kan je verzekeren dat het met de hand mesten van veertig van die dames best een hele klus is! Ieder huisje heeft zijn kruisje, Landlust ook. Het dieptepunt vond plaats in 1995 toen het achterhuis, met daarin jongvee en een paard met veulen, tot op de grond toe afbrandde. Naast het vreselijke verdriet om al die dode dieren, betekende het ook financieel een forse aderlating, maar we zijn er min of meer weer bovenop geklauterd.

Onze jongste zoon David riep als jong kind steevast dat hij boer wilde worden, maar als zestienjarige sloeg de twijfel al een keer toe. Boer zijn is immers geen werk, maar een manier van leven. De koe die al twee weken uitgeteld is, maar gaat bevallen als je net een bijzonder feest hebt, het jongvee dat uitbreekt als er net een oldtimer-uitje passeert, de vaars die in de sloot valt en er lachend uit klimt als jij net tot aan de knieën in de bagger staat om haar te helpen. De regen die niet wil komen, als jij wilt dat het gras gaat groeien of juist met bakken uit de hemel valt als je wilt gaan hooien. Voorbijgangers die tien keer per dag komen zeuren over de zieke koe in de wei, terwijl daar al lang een dierenarts bij is geweest. Kortom boer ben je niet van negen tot vier, maar altijd.

Gedurende twee jaar heeft David fulltime op het bedrijf gewerkt. Natuurlijk waren de oude en de jonge boer het samen niet altijd eens, maar dat hoort erbij. Als Teus te lastig werd, stuurden we hem gewoon het dak op! Sinds juni 2013 heeft David echter in overleg met ons besloten te stoppen met melken op dit bedrijf. Op 9 augustus zijn de melkkoeien allemaal tegelijk verhuisd naar een melkveebedrijf in België. Een bijzonder emotionele dag en afscheid van het levenswerk van Teus. David kon gelukkig meteen aan het werk bij Loonwerkbedrijf Van der Woerd in Zoelen. Inmiddels heeft hij het druk als ZZP-er.

Sinds 2015 maakt Laurie officieel deel uit van ons bedrijf genaamd Landlust Breeding en proberen we gezamenlijk onze paardenfokkerij naar een hoger plan te tillen. Laurie woont op het bedrijf en is hoofdverantwoordelijk voor de paardenafdeling. Een behoorlijk grote afdeling, met onze eigen paarden en de paarden van verschillende eigenaren. Deze brengt ze uit in de dressuursport van de klasse L tot en met Z2. Daarnaast geeft ze verenigingslessen en traint ze verschillende ruiters.

_DSC2770

 

Als onze oudste zoon, Jan-Justin thuis is, verricht hij ook meestal de nodige hand- en spandiensten op het bedrijf.  Daarnaast is hij een echte dierenvriend! Hij kan ook niet even rustig zitten of er klimt een hond op zijn schoot. Dat vindt hij echt niet bij zijn imago passen, dus dit is eigenlijk een verboden foto!

Nog een vaste en zeer gewaardeerde kracht op de boerderij is Rien van Toorn uit Tiel. Na zijn pensioen had hij nog geen zin om achter de geraniums te gaan zitten. Regelmatig komt hij op zijn snorfiets naar Zoelen, om daar enthousiast en energiek de vervelende klusjes aan te pakken.

Onze dochter Chantal woont al een paar jaar niet meer thuis, maar samen met schoonzoon, Michel van Haaften. Hij loopt doordeweeks in zijn nette kleren of brandweerpak. In het weekend of op vrije dagen is hij niet te beroerd om allerlei werkzaamheden op Landlust te verrichten. Hij last van alles aan elkaar, geeft de stal een grote schoonmaakbeurt of mest goedgehumeurd de paardenstallen. Heel handig zo’n multifunctionele man!

 

De kleinste bedrijfsmedewerker is Rocky. Een ster in het opjagen van de koeien, als de dames in de benen moesten komen om richting melkstal te gaan. Nu bijna alle koeien verhuisd zijn, laat Teus het achtergebleven handjevol dames wel eens een extra rondje door de stal lopen, zodat Rocky toch nog even kan jagen! Alleen bij temperaturen onder de – 10 graden, blijft hij wijselijk in huis voor de kachel liggen, anders is deze relmuis altijd buiten te vinden.

Een van de leukste momenten op de boerderij was voor mij wanneer de melkkoeien in het voorjaar weer voor het eerst de wei in mochten. Dan haalden ze de meest vreemde capriolen uit. In de winter vanwege slechte weersomstandigheden de koeien opstallen, is wat mij betreft akkoord, maar in het voorjaar en de zomer horen de dames gewoon naar buiten te kunnen!

Leven op een boerderij, is altijd leven met de seizoenen. In het voorjaar en de zomer is het van belang dat de voervoorraad voor de herfst en de winter aangelegd wordt. Altijd spannend want hiervoor ben je erg afhankelijk van de natuur; schijnt de zon voldoende, regent het genoeg en op tijd, is het droog als er geoogst moeten worden, allemaal factoren die meespelen. Het dagelijks brood verdienen op Landlust betekent nog steeds de meeste tijd, hard werken, maar er wordt ook zeker heel veel gelachen en het is een zoete inval. Iedereen is welkom en de koffie staat altijd klaar. Misschien heel ouderwets, maar beslist ook gezellig!

En als iedereen naar huis is en al het werk gedaan, dan was met zijn allen een dutje doen nooit een verkeerd idee! (speciaal voor de jongens, moet ik bij deze foto nog even vermelden, dat deze diepe slaap een gevolg was van een weekje doorhalen en drinken op de Zwarte Cross!)

The End